Mahjong Danmark > Om foreningen > Folder

Hvad er Mahjong?

Måske kender du kabalen med samme navn fra din computer. I virkeligheden er mahjong et gammelt kinesisk spil. Det stammer højst sandsynligt fra lignende spil, der blev spillet for mere end 2000 år siden. Mahjong, i den udformning vi i dag kender det, er dog næppe ældre end ca. 200 år. Den "rigtige" form for mahjong er et firspillerspil med masser af strategi og spænding.

Mahjong spilles med fire ens sæt brikker som vist ovenfor. Som et spil kort er mahjongbrikkerne inddelt i "serier". Mahjong har dog kun tre "serier" (fra oven): cirkler, bambus og skrifttegn. Hver "serie" er inddelt i værdierne fra 1 til 9. Ud over disse har mahjong også syv ekstrabrikker: tre drager (grøn, hvid og rød) og fire vinde (nord, syd, øst og vest). Grundidéen med spillet er at danne en mahjonghånd bestående af fjorten brikker: fire sæt af tre brikker og et par (to ens brikker). Hvert sæt af tre brikker kan være en af to ting: Pon (tre ens) eller Chi (tre på hinanden følgende brikker).

Der er mange forskellige versioner af mahjong. Selvom selve grundreglerne er ens, er det de små spidsfindige regler der gør versionerne meget forskellige. Dette betyder at man altid kan finde en version man synes er helt perfekt til ens egen spillestil og -humør. Det er ligeledes de små forskellige regler der gør mahjong til et af de mest spændende firspillerspil, samtidig med at det er et meget evnebasseret spil, hvor den erfarne og mere øvede spiller har en fordel. Da mahjong er inddelt i en masse små spil, vil selv nybegynderen også smage sejrens sødme i løbet af spillet, men man skal nok regne med at den øvede tager den samlede sejr med sig hjem.

Hvad er Mahjong Danmark?

Mahjong Danmark er foreningen af danske mahjongspillere, stiftet i 2000, og er i dag medlem af Danmarks Tankesports-Forbund, European Mahjong Association og World Mahjong Organization.

Mahjong Danmark arrangerer årlige danmarksmesterskaber både i Mahjong Competition Rules og Riichi (moderne japanske mahjongregler). I København spilles der divisionskampe. Både i Århus og København er der ugentlige mahjongaftener med åben deltagelse for alle interesserede. Ved disse faste spilledage er det muligt for nybegyndere at blive introduceret til spillet og få forklaret reglerne grundigt, ligeledes er det muligt at dygtiggøre sig ved hjælp fra de mere erfarne spillere.

Mahjong Danmark stiller også gerne op til specialaftener hvis I er en gruppe der gerne vil høre mere om mahjong, hvad enten I ønsker at blive introduceret til spillet eller genopfriske det.

§2 Landsforeningens formål

Landsforeningens formål er:
  • at udbrede kendskabet til og interessen for spillet mahjong. at informere om mahjong (historie, baggrund, di- verse regler) samt aktu- elle begivenheder (spil- kongresser, mahjongtur- neringer). at tilvejebringe med- lemmerne muligheder for at udøve og dygtiggøre sig i spillet.
  • at støtte afholdelsen af lokale og landsdækkende spilkongresser og andre spilprojekter, især med henblik på at give en større gruppe mulighed for at lære mahjong at kende.
  • at formidle samarbejde med andre (spil)forening- er, herunder inter- nationale foreninger, hvor dette fremmer forening- ens øvrige formål.

Hvordan kontakter jeg Mahjong Danmark?

mahjong@mahjong.dk (hele landet)
haakaan@daimi.au.dk (Århus og omegn)
tina@mahjong.dk (København og omegn)

Opdateret 2009-02-18