Hjem

Mahjong Danmark > Nyhedsbrev > Forår 2005


Forår 2005

Leder

Så er det forår, solen skinner, sneen er forsvundet og alt er lysegrønt. DM i Riichi er overstået, julen har vi overlevet uden for slemme varige mén, og nytåret ligeså. Nyhedsbrevet er denne gang en anelse større end normalt. Grunden er alle de seneste aktiviteter, og det faktum at der foreligger en strukturændring af Mahjong Danmark – mere om dette inde i bladet.
Som et led i omstruktureringen af Mahjong Danmark, er jeg i gang med at tjekke forskellige design-muligheder af Nyhedsbrevet. Denne gang har jeg ændret en hel del ting, og I skal føle jer yderst velkomne til at kommentere ændringerne. Formålet er et letlæseligt brev, som samtidig er en fryd for øjet.
Jeg vil lige slutte af med at ønske Lars tillykke med DM i Riich.
Anders Labich

Invitation til DM i OC 2005

Tid: Lørdag d. 7. maj 2005, kl. 11:30
Sted: Endnu ikke afgjort
Tilmeldingsfrist: Mandag d. 25. april
Tilmeldingsgebyr: 40 kr.
Forsvarende mester: Martin Rep
EM-kvailifikation: De tre bedst placerede EM-kandidater vinder hver en plads til EM 2005 i Nijmegen i Holland
Tilmelding: email: RED: fjernet i webversionen for at undgå spam
Se mere på mahjong.dk

Nyt fra bestyrelsen

Regelfolder
Endelig er regelfolderen for Riichi færdig. Den er udprintet og var som følge planen færdig til DM i Riichi. Kort kan det siges at der er blevet besluttet indført to regelændringer: 1. Riichi-melding skal tages tilbage hvis der meldes på riichi-afsmidet, samt 2. man får to minipoint for at færdiggøre et par ligegyldigt hvor mange chancer man havde. Man kan læse mere om regelændringerne og finde et kopi af reglerne på hjemmesiden: http://mahjong.dk/regler/riichi/.
T-shirts
Der er kommet en ny forsyning af t-shirts, der er nu flere muligheder: lange/korte ærmer, lady-fit, børnestørrelser og tykkere kvalitet. Priserne varierer fra: 100 til 165 kroner. Her kan der også findes mere inde på hjemmesiden, såsom priser og fantastiske modelbilleder af Robert: http://mahjong.dk/salg/.
Forum/chat
Chatten er blevet lukket ned, dette skyldes den manglende aktivitet derinde, samt det faktum at vores forum fint dækker vores behov. Forummet er blevet vel modtaget, men bruges dog stadig mest af bestyrelsen og EM-komiteen. Vi håber at dette vil ændre sig som tiden går.
EM-deltagelse
Bestyrelsen har desuden besluttet hvordan de ti danske pladser skal fordeles mellem de tolv der ønsker at deltage i EM. Der har ikke rigtig været nogen inde på forummet for at komme med deres ideer til denne fordeling, så vi håber ikke nogen bliver stødt af hvordan der bliver gjort. Metoden kan man læse mere om i en anden artikel her i brevet.
Anders Labich

Julefrokost i Århus

Lørdag d. 4. dec. 2004 afholdtes dette års julefrokost for mahjong Danmark folket i Århus og omegn hos Thomas, i Brabrand. De fremmødte bestod af en blanding af garvede og mindre garvede mahjongspillere, her kan nævnes at to af os skulle spille vores tredje hhv. andet spil. Da alle, ca. kl. 12.30, havde fundet frem til mødestedet (sværere end som så) planlagdes middagen og vi gik i Netto og Føtex for at handle de fornødne forsyninger (øl, bacon, sourcream & onion chips, øl osv.). Medvirkende til dette var Labich, Thomas, Daisy, Allan, Claus, Henrik, Lars og os – the rookies.
Som sidste år lagdes der ud med laksemadder, spædet op med lidt kaviar på Anders Labichs opfordring. Og hånd i hånd med mahjong Danmarks stærke traditioner havde man til lejligheden anskaffet en PS2 til de oversiddende spillere. Dog rendte mahjongfolket ind i deres hidtil største krise, da de måtte sande at Allan og Claus, som havde medbragt PS2eren, ikke havde den livsnødvendige hardware med, så muligheden for battle i Tekken ikke forestod. Krisen afværgedes imidlertid af de to syndere, da de redede dagen ved simpelthen at investere i Tekken Tag Tournament og dermed opnåede 100% i helte-skill.
SKÅL, i øl!!!
Efter indkøbsturen og laksemadderne spilledes et par vinde i hhv. Richii og OC. Ved OC-bordet fik Thomas og nybegynderne bøllebank af Henrik, der bare brokkede sig over sine manglende blomster. Vi andre kunne så skadefro glæde os over, at han ved fejltræk undgik at selvtrække en lille dragehånd i sidste hånd og afskrev sig selv 134 point.
SKÅL, i øl og snaps!!!
Nu havde klokken rundet de 18 og på skift hjalp deltagerne af frokosten med til at lave mad. Middagen bestod af sild, fiskefileter, baconleverpostej med bacon og champignon, champignonleverpostej med champignon og bacon, flæskesteg, hvide og brune kartofler med baconsovs. Da maden så småt var færdig dukkede Anna, CNN og Morten op – de kom direkte fra revyforberedelser. Generelt en fremragende menu, i hvert fald opmuntrede den til maks-fråderen, så flere ikke kunne gå bagefter.
SKÅL, i øl og snaps!!!
Efter maden stod den på Tekken og Richii til folket ikke kunne mere. SKÅL, i øl og snaps, og tak til Thomas og Daisy for at ligge hjem til denne smukke begivenhed!!!
Thue Lindballe og Anders Berthelsen

DM i Riichi 2005

Lørdag den 29 januar blev der afholdt DM i Riichi. Turneringen foregik i Vandrehallen på Matematisk Institut i Århus. Turneringen havde 32 deltagere, hvoraf to var gæster, der var kommet hele vejen fra Holland for at spille med. Turneringen var opdelt i otte runder. I de første seks runder blev spillerne opdelt i fire grupper efter deres rating, og fordelt ved bordene således at der var en fra hver gruppe ved hvert bord. Dette gav en god blanding af erfarne og mindre erfarne spillere, og selv om man kunne have ventet at de højest ratede spillere ville dominere spillene så var dette ikke tilfældet. Hver runde varede op til 70 minutter, dog måtte der ikke begyndes på en ny hånd efter 50 minutter og spillet sluttede automatisk efter at øst-runden var færdig. Denne regel gjorde at spillene kunne afvikles inden for tidsrammerne, men det havde den ulempe at der var nogle der ikke nåede at spille som øst og i et enkelt tilfælde forblev den samme spiller øst gennem hele runden. I de sidste to runder var reglerne de samme, men her blev spillerne fordelt efter hver mange point de havde akkumuleret i løbet af de første seks runder, således at de fire spillere med flest point spillede ved bord 1, osv. Efter syvende runde blev der igen gjort status, og spillerne blev fordelt på samme måde til ottende og sidste runde. Der var ingen finalerunde, så vinderen blev fundet ved at tælle point efter sidste runde.
Efter en kort pause blev der uddelt præmier til de tre bedst placerede spillere. Desuden blev der uddelt en præmie til vinderen af "tipskuponen", et sjovt lille indslag hvor alle deltagere kunne prøve at gætte hvem der endte i top tre, hvordan det gik hollænderne og de sidste års vindere, hvor mange yakuman der ville dukke op i turneringen og hvor mange point der ville blive vundet i en enkelt runde. Et fint og underholdende påfund, ros til turneringsarran-gørerne for det.
Under hele turneringen var der mulighed for at købe frugt, drikkevarer og toast, og der var desuden indlagt to større pauser efter anden og sjette runde. Til den anden pause var der organiseret bestilling af aftensmad udefra, og bortset fra en enkelt smutter forløb det gnidningsfrit. Efter præmieoverrækkelsen blev der spillet andre spil (folk havde sjovt nok ikke løst til at spil mere mahjong...), og deltagerne sad og hyggede sig lidt inden det var tid til at sige farvel og tage hjem efter en lang, men hyggelig dag. Alt i alt kan det siges at det var en god og velorganiseret turnering.
Susanne Sig og Morten Schaumburg

Mahjong DK i Holland -- igen

Efter det modige besøg af hollænderne Hans van der Poel og Harry Hal ved DM i Riichi en måned tidligere var det helt på sin plads at gengælde besøget ved de Åbne Hollandske Mesterskaber i Riichi. Nu skulle det undersøges om de gode resultater fra Hollandsturen i september var et enkeltstående tilfælde. Som sidst bestod truppen af Anders Labich, Thomas Kragh og Daisy Nej-Jeg-Hedder-Ikke-Kragh Steffensen. Jeg selv overtog pladsen fra Ole Jørgensen.
Som vært for vores besøg vi var så heldige at få Hans van der Poel, som bor i en mindre lejlighed ikke langt fra centrum af Amsterdam. Med Hans som guide i byen brugte vi torsdag aften og fredag på at varme op til turneringen, så vi rigtig kunne være i topform. For at undgå væskemangel var det strengt nødvendigt at benytte sig af Amsterdams mange barer og pubber, hvor nogen mere end andre mente, at landets lokale bryg var den rigtige medicin – evt. suppleret med lidt skotsk whisky. Der blev dog også tid til lidt shopping, og et kig i det kinesiske kvarter, der havde meget at byde på for kendere. Jeg undrer mig dog stadig over, hvorfor ruten mellem to vilkårlige punkter i byen tilsyneladende altid vil gå gennem Amsterdams Red Light District.
Selve turneringen blev afholdt en times kørsel fra Hans, midt mellem Amsterdam og Nijmegen og uden de store ændringer i reglerne siden septemberturen. Dog skulle der nu spilles to vinde og kun fire runder a 90 minutter hver. Da vi fra Danmark har været uvante med at skulle betale ekstra 5000 per mand til vinderen af bordet, skulle man tro de længere runder var til vores fordel sammenlignet med tidligere. Jeg tør godt indrømme, at forskelle i tolkningen af reglerne gav mig større kvaler end jeg først lige havde regnet med.
Lige fra turneringens start skød hollandske Ingrid sig i en klar førerposition, mens Thomas gik hårdt efter at sikre sig en flot sidsteplads. Daisy fik en fin 32. plads, mens Labich og jeg kæmpede bravt for at opnå vores mål: Labich ville have sin revanche over hollænderen Sjef, som vandt sidste turnering, men endte på 17. pladsen blot 2000 point fra Sjef på 16. pladsen. Jeg selv måtte også krybe til kors over for vinderen Ingrid og for tredje gang i en turnering se mig forvist til andenpladsen.
På ægte sydlandsk maner fik Daisy til opgave at overrække præmier til vinderne med kys og knus og det hele. Thomas tog det nu meget pænt, men jeg var alligevel lidt betænkelig ved, om han dagen efter kunne finde på at efterlade mig i Holland. Som bevis for min andenplads kunne jeg tage en yderst kunstfærdig lille gipsfigur, der virkelig vil pryde min reol i lang tid fremover, med tilbage til Århus (figur i gips sælges billigt, kontakt mig snarest).
Henrik Krogh Nielsen

Julefrokost i København

Lørdag d. 4. december blev der afholdt simultanjulefrokost i København og Århus. I København, til den objektivt sejeste julefrokost, var vi elleve personer i den af Tina Christensen generøst til rådighed stillede lejlighed. Dette er et antal vi efter lang tids træning til mahjongtorsdagene efterhånden har lært at dele med fire næsten lige så godt som tolv.
Simultanjulefrokosten bød med andre ord på simultanmahjong, og det er jo noget der går godt sammen med julebryg og gløgg. Andre, mere gastronomiske, men ikke mindre imponerende evner blev også udfoldet. Der blev serveret en delikat flæskesteg, og det lykkedes i kun to til tre forsøg et æbleskiveudvalg under Mahjong Danmark at opvarme æbleskiver til den førnævnte gløgg. Der blev flere gange ringet over Storebælt for lige at veje stemningen. Sent på aftnen, hvor festen var degenereret til mime/navne-lege, var det ikke længere muligt at få forbindelse til Århus. Teorien om at de alle var gået under bordet ansås for mere sandsynlig end teorien om at de alle var gået hjem. Det var også omkring dette tidspunkt en klassiker inden for julefrokoster, snaps, gjorde sin entre, hvilket syntes at medvirke til at festen fortsatte til den lyse morgen, hvorefter det endeligt, og en smule overraskende, lykkedes alle at finde hjem.
Robert Bonde Jensen

Information om EM

Så er der ikke lang tid til EM 2005, og vi skal have fordelt de ti pladser, vi har fået tildelt af de generøse hollandske arrangører. Da der er tolv der ønsker at deltage er vi nødt til at lave en eller anden form for kvalifikationsturnering(er).
De tolv der ønsker at deltage er: Morten Andersen, Tina Christensen, Jesper W. Hansen, Martin W. Jacobsen, Sune Korreman, Thomas Kragh, Brian Krog, Henrik Leth, Jeppe S. Nielsen, Helge M. Pedersen, Allan Rasmusson og Lars Therkelsen. Ansvaret for beslutningen er ene og alene bestyrelsens, og det er ikke længere muligt at ændre den.
Pladserne vil blive tildelt efter følgende prioritering:
1. Medlemmer af EM-komiteen
Dvs. at Tina Christensen, Jesper W. Hansen, Henrik Leth og Allan Rasmusson alle er sikret en plads.
2. Vinderen af ét firvindesspil i Århus og ét i København
Dvs. at de fire københavnere: Morten Andersen, Martin W. Jacobsen, Sune Korreman og Jeppe S. Nielsen skal mødes i et spil; og at de fire århusianere: Thomas Kragh, Brian Krog, Helge M. Pedersen og Lars Therkelsen skal mødes i et spil. Vinderen af hvert spil er sikret en plads. Begge spil skal være spillet inden DM i OC.
3. De tre bedst placerede ved DM i OC
De tre af de resterende seks kandidater der placerer sig bedst ved DM i OC lørdag d. 7. maj, får hver tildelt en plads.
4. Lodtrækning
Den sidste plads vil blive tildelt ved lodtrækning blandt de resterende tre kandidater.
Jeg håber på bestyrelsens vegne, at kandidaterne er tilfredse med tildelingsproceduren, ellers kan vi blot sige, at I kunne jo bare have blandet jer inde på forummet.
Anders Labich

Strukturændringen

Det er, som led i projektet med at få et EM til Danmark i 2007, blevet besluttet på sidste generalforsamling at se på om visse strukturændringer kan være fordelagtige for Mahjong Danmark. Dette er en af de store ting der skal arbejdes med i bestyrelsen resten af dette bestyrelsesår. Vi vil løbende gennem nyhedsbrevet informere om hvad vi har besluttet, og hvad der er i vente.

Det kan være en fordel at oprette lokalforeninger med henblik på at søge kommunal støtte i form af penge eller adgang til lokaler. Pt. har vi ikke planer om at oprette lokalforeninger, da den økonomiske støtte forventes at være ret ringe, og vi pt. ikke har lokaleproblemer. Vi vil dog gerne holde muligheden åben og har skitseret en model hvor alle lokale medlemmer optages som individuelle medlemmer af Mahjong Danmark. Således ser det i øjeblikket ud til at vedtægtsændringer ikke bliver nødvendige.

Vi er ved at udarbejde et budget og pusler med planer om at indføre et årligt kontingent i størrelsesordenen 150 kr. Vi ønsker at ansøge om medlemskab i Dansk TankesportsForbund, da de forventes måske at ville støtte EM økonomisk, og dette kræver at Mahjong Danmarks medlemmer betaler kontingent. Kontingentbetalende medlemmer vil få billigere adgang til Mahjong Danmarks turneringer end ikke-medlemmer.
Tina Christensen

Boganmeldelse

The New Mahjong, by D. B. Pritchard
Elliot Right Way Books, U.K.
© D. B. Pritchard MMIV
ISBN 0-7160-2164-1

Dette er måske nok uden sammenligning den dårligste bog, jeg nogen sinde har læst. Ikke blot den dårligste mahjongbog, nej, den dårligste af alle. Jeg vil endda gå så langt som til at stryge mit måske, da det ganske enkelt er sikkert: Det er den dårligste bog, jeg nogen sinde har læst. Lad det være sagt og lad os se mere på bogen.
Grunden til jeg havde købt bogen, var at den skulle omhandle de nye OC-regler, og jeg var spændt: Jeg ventede i en måned med længsel på bogen – endelig var der noget engelsk litteratur om de nye regler andet end blot det simple regelhæfte, de fleste kender.
Bogen er inddelt i fem kapitler. Det først omhandler de fundamentale mahjongregler, og her er der faktisk ikke det store galt. Da jeg læste bogen, var jeg på dette tidspunkt meget tæt på at gå direkte op i boghandelen for at bestille nogle flere kopier, men til mit held ventede jeg lige et kapitel mere. Det næste kapitel, som nok også var det jeg så mest frem til, omhandlede nemlig point-hænderne; og jeg havde jo smugkikket mig til, at hver betydningsfuld hånd havde en hel side for sig selv. Men forestil jer min skuffelse da jeg efter endt skræk og rædsel samt optælling af fejl, stod med ikke mindre end atten fejl – og det var atten fejl.
De sidste tre kapitler skulle så omhandle strategi, og jeg tænkte: måske der var en smule her, men desværre var der kun 24 sider og disse sider var som de foregående, spækket med fejl. Jeg tror en begynder blandt ós, ville kunne tælle point mere korrekt, end det der formås her. Selve niveauet i strategien kan sammenlignes med en begynder uden sans for mahjong eller for den sags skyld noget som helst andet tænkespil. Det er de mest indlysende ting der tages op, og flere gange er det endda direkte forkert. På blot seksten strategisk valgte hænder formår forfatteren at lave ikke mindre end seks fejl, der er af en så slem kategori, at jeg ikke vil nævne dem her, da de ville kunne støde enkelte svage sjæle.
Jeg kan under ingen omstændigheder foreslå nogen som helst at købe denne bog, på trods af dens billige pris. Det skal dog siges at den faktisk kan bruges til noget: Det er fremragende træning til at lære spillet. Sæt dig ned med den, og se hvor mange fejl du kan finde. Efter endt arbejde er man allerede nået et godt stykke længere i at lære hænderne, og man har derved allerede fået sin første lektion i OC-strategi.
Anders Labich

Bagsiden

Mahjongspil
Vi har på vores seneste Hollandstur fundet nogle billige mahjongspil, som vi kan bestille. De er magen til de store mahjongspil vi har i Århus (36x27x20mm.) og de kan fås i fem forskellige farver: grøn, blå, sort, hvid og pink. Prisen er 250 kr. Bestilling foregår ved at kontakte Anders Labich, enten via email: FJERNET eller via tlf.: 3122 1157.
Frist for bestilling: 14. marts.
Mahjongbog
Jeg er kommet i besiddelse af en helt fantastisk mahjongbog om de nye OC-regler. Den er skrevet af den kendte mahjong-forfatter D. B. Pritchard og er helt formidabel. Prisen kan vi altid snakke om. Kontakt: Anders Labich: FJERNET eller 3122 1157.

Opdateret 2005-03-08
Anders Labich