Hjem

Mahjong Danmark > Nyhedsbrev > Forår 2004


Forår 2004

Leder

Julefrokost, DM i Riichi... aktiviteter har der været mange af siden sidst. Nu er det på tide at kikke fremad, fremad mod EM 2005. Vi skal have lært nye regler, og på det punkt kan vi ikke komme i gang for tidligt. Mit store ønske for EM 2005 er at vi er mange deltagere fra Danmark, og at vi klarer os godt. For at hjælpe til dette, starter vi en lille artikkelrække her i bladet netop om de internationale regler, som vi skal til at lære. Til sommer håber vi fra bestyrelsens side at kunne tilbyde den første turnering i de nye regler, som vi i Århus så småt allerede er begyndt at øve os i.
Anders Labich

Mahjong på Fastaval 2004

Tid: Lørdag d. 10. april 2004 kl. 11.
Sted: Tilst Skole i Århus.
Deltagergebyr: Det bør for-ventes at der kræves indgang til Fastaval. Pris for en enkelt dag: 25 kr.
Regler: Riichi.
Tilmeldingsfrist: Mandag d. 29. marts.
Anders Labich

Nyt fra bestyrelsen

Nyhedsbrev: Dette er det andet af 4 planlagte nyhedsbreve i denne bestyrelsesperiode.
Udbredelse: Pt. har vi præcis 100 aktive medlemmer. Siden sidste nyhedsbrev er plakaterne blevet færdige. De er blevet hængt op nogle få steder, specielt i København. Vi vil hurtigst muligt få hængt flere plakater op.
Kontingent: Der er et frivilligt årligt kontingent på 20kr.
EM: Det er nu fastsat at EM i mahjong afholdes 24.-25. Juni 2005 i Nijmegen Holland. Deltagergebyret bliver højst EUR100. Dette inkluderer mad, mahjong, åbnings- og/eller afslutningsreception samt souvenirs.
T-shirts: Vi har fået lavet nogle rigtigt flotte T-shirts af god kvalitet. De fås i størrelserne M-L-XL til 120 kr. pr. stk.
Ratingliste: Vi er begyndt at spille spil efter de internationale regler. Der bliver udregnet rating af disse spil på en separat ratingliste. Dette initiativ er taget med henblik på EM i 2005.
Regelfolder: Vi mangler kun korrekturlæsning på regel-folderen. Så vi håber snarest muligt at få den distribueret til mahjongspilsforhandlere, sammen med et lamineret A5-pointark.
Fastaval: Mahjongturnering på Tilst Skole lørdag d. 10. april kl. 11.
Sommerfest: Vi håber på at få en sommerfestmahjongturnering stablet på benene. Vi regner med at spille med de internationale regler (igen med henblik på EM i 2005). Vi vil om muligt prøve at spille turneringen over flere dage.
Thomas Kragh

DM i Riichi 2004

Lørdag d. 7. februar var det for anden gang tid til Danmarksmesterskabet i Riichi i Vandrehallen på Matematisk Institut, Aarhus Universitet. Forsvarende mester var Thomas Kragh, hvis navn stod helt alene på den fine vandrepokal og så meget ensomt ud. Det måtte der gøres noget ved.
28 deltagere var et antal så smukt at ingen behøvede at sidde over. Syv borde spillede otte indledende runder, hvor deltagerne hver runde fik tildelt bord alt efter hvor mange point de havde opnået. Dette er et format der gør at alle får lov at spille mahjong uafbrudt helt frem til finalen, hvor de fire der har scoret flest point mødes. Desuden blev der benyttet de sædvanlige turneringsregler om kun at spille én runde, hvor øst altid går videre. Ellers ville otte runder næppe kunne klares på blot én dag. Finalen blev spillet med almindelige Riichi-regler.
Bord A blev domineret med hård hånd af Lars Nikolajsen. De stakler der igennem turneringen fik point nok til at komme op og besøge ham, lærte frygt at kende når han konsekvent tog deres point fra dem og sendte dem tilbage hvor de kom fra, og der gik ikke mange runder før en finaleplads til Lars virkede sikker.
De resterende finaledeltagere var der mere spænding om. Det endte med at blive Henrik Leth, Henrik Nielsen og Jesper W. Hansen. Henrik Nielsen lagde hårdt ud og de mange tilstedeværende københavnere fik nervøse trækninger og flashback til Copenhagen Open, hvor der også var tre sjællændere i finalen, uden at de formåede at tage førstepladsen. Men Henrik Leth slog til og endte på en overlegen førsteplads, efterfulgt af Henrik Nielsen, Jesper og Lars på fjerdepladsen. Ja, Lars måtte jo tabe pusten før eller senere, men man kunne godt have undt ham at holde formen bare et enkelt spil mere.
Der var gavekort til første-, anden- og tredjepladsen og alkohol til at drukne sine sorger i som trøstepræmier for sidstepladsen og værste runde (-32600) som gik til henholdsvis Brian Krog og Lars Therkelsen. Bedste runde (34000) stod Tina Christensen for, men det var altså sidste år den slags blev belønnet med en finaleplads.
Finalen blev spil nr. 1000 på spillisten, og efter at have spillet Mahjong hele dagen var der mange der trængte til et lille spil Mahjong inden de tog hjem.
Robert Bonde Jensen

Internationale regler, kort fortalt

Internationale regler blev første gang brugt ved VM i Japan i 2002. For at kunne blive god til disse nye regler, er det nødvendigt at lægge alle hidtidige regler bag sig og se på de nye med friske øjne. Det er værd at bemærke at de Internationale regler ikke indeholder den samme mængde af små bitte og næsten ubetydelige regler som Riichi gør.
Vigtigste forskelle fra Riichi: Den væsentligste forskel fra Riichi er vel at der ikke er nogen furiten-regel. På samme måe har reglerne ingen Riichi-regel. For at kunne gå ud, er det nødvendigt at være mere fleksibel; man kan ikke bare tag en pon i røde drager og så tænke: Nu smutter jeg. Nej, der skal mere til. En anden vigtig ting at bemærke sig er, at det giver væsentligt mere at selvtrække end det gør at blive feedet. En hånd der er 16 point værd som selvtræk giver det samme som en feedet 48-pointshånd. Det er da stof til eftertanke.
Gode hænder: "16. Ren stribe" gør sig her bemærket. Med en værdi på hele 16 point værd, er det min foreløbige overbevisning at det er den nemmeste hånd i sin klasse, måske lige sammen med "51. Ren chi-serie". "55. Syv par" mener jeg endelig kan komme til sin ret. Med en værdi der matcher "58. Ren række", er den endelig blevet værd at gå efter. "27. Sidste chance" er en redningshånd. De fire point er ofte værd at tænke en ekstra gang over.
Anders Labich

Julefrokost 2003

Vi skulle mødes kl. 12, hvor Labich, Thomas, Jacob og Helge var tilstede. De købte så ind, og jeg stødte til omkring kl. 13.30 med tømmermænd. Vi begyndte med en laksemad til en let frokost, drak de første øl og begyndte på spil nr. 868. Heldigvis sad der en ude under spillet med tilnavnet "garcon", som kunne servere øl og julekager til de resterende. Det kunne lyde som en sur tjans, men vores vært Jacob havde sørget for en Playstation 2 med Tekken og Grand Theft Auto, som kunne hjælpe os gennem tiden mellem øst og nord. Vi fik sat en flæskesteg i ovnen og efter spillet lavede Jacob det, der senere skulle vise sig at være en fantastisk citronfromage, mens vi andre gjorde klar til de første retter. Jacobs kæreste Majken og Allan ankom omkring kl. 18, hvor vi begyndte på selve julefrokosten, hvor menuen bl.a. bestod af sild, fiskefileter, leverpostej og frikadeller. Thomas forlod os herefter til fordel for en mere drikfældig julefrokost, så vi nu igen var fem mahjongspillere, og vi spillede så spil nr. 869. Nu var der en, der skulle sidde ude, og det kunne lyde som en god tjans, siden vi kunne spille Tekken, men uheldigvis var Majken også tilstede under spillet, og da det kun var Jacob, der brød sig om at få bank af en pige, var vi i dette spil meget opsatte på at komme ind i spillet igen. Vi spillede til sidst lidt mere Tekken og spiste citronfromagen, hvorefter de fleste gik hjem. Labich og jeg fortsatte Tekkenspillet en stund endnu, før vi som de sidste forlod julefrokosten for at gå i 7-Eleven.
Brian 5 Krog

Bagsiden

Opgave: Find hænder i følge de internationale regler der er præcis 100 point værd, uden at bruge hænderne fra 69 til 81.
Løsninger sendes til Anders Labich på labich@mahjong.dk.
De sejeste hænder vil blive vist i næste nyhedsbrev.
Link: De finske mahjongspillere har sat en opskrift på en mahjong-kage på nettet. Det kunne være interessant om nogen havde lyst til at prøve den.
http://www.tky.hut.fi/~kjmjm/english/
Opskriften kan findes inde under Misc. misc. Anmeldelser og prøvesmagninger modtages gerne.

Opdateret 2008-03-26
Anders Labich