Hjem

Mahjong Danmark > Regler > Internationale regler (MCR)


Internationale regler
(Mahjong Competition Rules)

Ved internationale konkurrencer som EM spilles med de officielle internationale mahjongregler, af danskere gerne forkortet OC (Official Chinese). Kært barn har mange navne, og regelsættet kendes også under forkortelserne CMCR (Chinese Mahjong Competition Rules) og OIR (Official International Rules), men den officielle betegnelse siden september 2006 er MCR (Mahjong Competition Rules).

Reglernes opståen og brug

I januar 1998 blev mahjong anerkendt som den 255. sportsgren i Kina, og i september samme år udkom de første officielle internationale regler til mahjong. Mahjongforskere fra hele Kina brugte to år på at debatere hvilke hænder der skulle være med og hvilke der ikke skulle. 440 hænder blev først reduceret til 200 og dernæst til de 81 hænder, reglerne i dag indeholder.

Reglerne har været benyttet til det første officielle VM der blev afholdt i Japan i 2002, og ved det første officielle EM der blev afviklet i 2005.

I Kina i 2005 blev World Mahjong Organization stiftet, og der blev udarbejdet en officiel engelsk oversættelse af reglerne, som udkom i september 2006, under titlen Mahjong Competition Rules. Bogen indeholder nogen steder uklare eller tvetydige formuleringer, og European Mahjong Association har derfor udarbejdet et sæt "Regulations", og disse er indkorporeret i det danske regelhæfte.

Væsentlige forskelle fra Riichi

  • Ingen Riichi-melding, dora eller røde femmere. Har dog otte blomster med, der ikke betyder så meget.
  • Ingen furiten-regel.
  • Selvtræk giver meget mere end feedning.
  • Ingen døde brikker.
  • Der spilles fire runder, men øst går videre hver gang. Der er ingen fordel/ulempe ved at være øst.

Opdateret 2017-07-07
Tina Christensen