Hjem

Mahjong Danmark > Strategi


Strategi

Riichi-strategi for øvede og letøvede, samt instroduktion til riichi-platformen Tenhou af Daina Chiba anbefales varmt. Følg link i venstremenuen.

Af Anders Labich
Hvordan bliver jeg bedre til mahjong? Dette er et godt spørgmål. Svaret er simpelt: Spil, spil og spil så lidt mere. Erfaringen er din vigtigste hjælp.
Hvorfor så denne side? Endnu et godt spørgsmål, og svaret er, at der trods min første udtalelse, dog stadig er nogle få ting man kan læse/øve sig til. Det første skridt er, som ved enhver psykisk sygdom, erkendelsen. Erkend dit spilleniveau, og du kan meget bedre arbejde med de ting du gør galt. Sammen med gode råd fra disse sider, kan dette øge den hastighed hvormed du forbedrer dit spil.

Spillerniveauer

Mahjongspillere kan groft inddeles i fire spillerniveauer: begyndere, let øvede, øvede og erfarne spillere. Hvert niveau kendetegnes typisk ved hvad spilleren ved og ikke ved, og hvilke fejl man laver. Selvom nedenstående er skrevet med henblik på japansk mahjong, er de generelle råd gyldige for enhver form for asiastisk mahjong.

Riichi Strategi

Begyndere
ca. 0-9 spil
Kodeord: Regelkendskab
De fejl begyndere laver, er ofte relaterede til at de ikke kender reglerne til bunds. Japanske regler har mange små regler og undtagelser; det er alle disse der gør japansk mahjong til det gode spil det er, alle reglerne er der nemlig typisk af en eller anden grund. Et totalt kendskab til japanske regler er ikke nødvendigt, men det er vigtigt at kende de vigtigste, nemlig alle dem der har stor indflydelse på spillet. Når man har et godt kendskab til reglerne: man kan spille uden pointarket og man kender de vigtigste regler, kan man typisk kalde sig let øvet.

Let øvede
ca. 10-24 spil
Kodeord: Sandsynligheder
Let øvede spilleres største problem er at de vælger de forkerte yaku, de tager dem der ser nemme ud som: Kun pon, En række, Drager og Vinde. Dette er ok for begyndere, men så snart man kan reglerne bør man begynde at tænke over sandsynligheder og gå efter kombinationer af de lidt mere specielle hænder som: Kun chi, Riichi, Ingen officerer og To helt ens chi. Det er nu tid til at forbedre sin opbygning af hånden, så man får større sandsynlighed for at vinde. Så snart man begynder at mærke man har bedre styr på hvad der er godt at gå efter og hvad der er skidt, og man har fået sine første dyrere mahjonghænder, er man parat til at kalde sig øvet.

Øvede
ca. 25-99 spil
Kodeord: Sikkerhed
Øvede spiller genkendes ved deres gode kendskab til reglerne, deres overblik over sandsynligheder og at de efterhånden har fået spillet en hel del spil. Disse spillere bør begynde at vægte deres afspils sikkerhed i forhold til hvilken spillestil de selv synes virker bedst. Øvede spillere bør lægge deres kræfter i hvorfor, hvordan og hvornår man spiller sikkert af. Så snart man har fundet sig en spillestil, og man kender konsekvensen af denne er man klar til at gå et skridt videre op ad mahjongstigen.

Erfarne
ca. 100+ spil
Kodeord: Modstanderne
Erfarne spillere binder sig ikke til blot en spillestil, de skal være i stand til at skifte alt afhængig af hvilke modstandere de har. Ligeledes bør mere erfarne spillere bruge lidt mere tid på at lære at læse modstandernes afspil, hånd og mimik. Dette indebærer også en viden om ens egen mimik, så man kan nedtone den, eller eventuelt benytte den til at fuppe modstanderne med.

Opdateret 2019-03-03
Tina Christensen