Gå til indhold

Hvad er mahjong?

Hvad er mahjong?

Mahjong er et firspillerspil der minder om et kortspil. Det gælder om at samle sig en vinderkombination samtidig med at man holder øje med modstanderne og danner sig et overblik over hvor farlige de er, da det vigtigt at vide hvornår man skal spille aggressivt og hvornår man skal gå i defensiven. Mahjong er en tankesport som bridge, skak, go og backgammon. I Kina, Japan og Sydøstasien er mahjong uhyre udbredt, mens det i Europa er mindre kendt, men i hastig vækst.

I modsætning til andre klassiske spil som skak og go findes der ikke et universelt regelsæt til mahjong. Derimod findes utallige forskellige regelvariationer, og på vores regelsider vil vi prøve at give et overblik over de vigtigste.

Oftest spilles mahjong med et sæt af smukt udformede brikker, men det kan også fås som kortspil. Måske kender du brikkernes udseende fra den populære computerkabale der i øvrigt ikke har mere til fælles med spillet mahjong end syvkabalen har med bridge. Brikkerne gennemgås på vores sider med regler.

 

Historie

Mahjongspillet har sin oprindelse i Kina, men den mere præcise historie er præget af mytedannelse og der hersker uenighed om hvor langt tilbage spillet kan spores. I sin moderne form er spillet opstået omkring midten af det 19. århundrede, men mere simple udgaver har givetvis eksisteret længe før.

Tidligt i det 20. århundrede blev enkelte spil bragt til vesten og spillet i mindre kredse, bl.a. ved Harvard University. Bosat i Kina skrev Joseph Park Babcock i 1920 hæftet Rules for Mah-Jongg, baseret på klassiske kinesiske regler, og inkluderede det i mahjongspil som han startede en eksport af til USA. Han fik indgraveret arabiske tal i hjørnerne af mahjongbrikkerne, så de var lettere at spille med for vesterlændinge, og var stærkt medvirkende til at mahjong i 1920-erne blev et uhyre populært spil i USA og Europa. Modefænomenet klingede efterhånden af, men mahjong var blevet introduceret i mange vestlige hjem.

 

Mahjong i dag

Der findes et utal af mahjongregler: klassisk kinesisk, officielle kinesiske konkurrenceregler fra 1998 (OC), klassisk japansk, moderne japansk (riichi), Hong Kong, Shanghai, Singapore, taiwanesisk, vietnamesisk, amerikansk, Wright-Patterson, Western Vanilla og helt sikkert endnu flere. Reglerne varierer i kompleksistet og i hvor høj grad de favoriserer held eller dygtighed.

På verdensplan er mahjongaktivitet i vækst: i 2002 i Tokyo blev det første verdensmesterskab afholdt efter de internationale regler der i 1998 blev nedsat af en komite under det kinesiske sportsministerium, og der er kræfter i gang for at danne en verdensomspændede mahjongorganisation der bl.a. kan sørge for at VM afholdes med regelmæssige mellemrum, og japanerne og kineserne drømmer desuden om at få mahjong gjort til en olympisk sportsgren.

I Europa er der de seneste få år sket en hastig vækst og koordination inden for mahjong, kulminerende i det første europamesterskab, afholdt i Nijmegen, Nederlandene, 2005, samt stiftelsen af European Mahjong Association som fandt sted under EM.

Mahjongregler

Der findes utallige varianter af mahjongregler. De to regelsæt der spilles i Mahjong Danmark er:

  • International mahjong eller Mahjong Competition Rules (MCR)
  • Japansk riichi mahjong