Gå til indhold

Den største riichiturnering i Danmark nogensinde

Der var spillere fra 16 nationer da Mahjong Danmark 20.-21. maj var værter for årets åbne DM i Riichi.

Tidligere på året havde der været et kort øjeblik med panik, da det gik op for os at Holland havde lagt billet ind på at afholde en MCR-turnering i Kristi Himmelfartsweekenden. Der kan nemlig kun være én certificeret  national mesterskabsturnering pr weekend i EMA-kalenderen. Det er en fantastisk weekend til mahjongturneringer fordi en række lande har fri torsdag og dermed god mulighed for at holde en forlænget weekend. Derfor har vi haft tradition for en tre-dagesturnering i København den weekend. Men nu kom Holland os i forkøbet. Men det der  med at der kun kan være ét mesterskab pr. weekend, det er jo ét i MCR og ét i riichi. Så løsningen var at bytte om på tidspunkterne for DM i MCR og DM i Riichi. Og så besluttede vi, at vi i stedet for en tredages-turnering, ville udnytte fredagen til at afholde et dommerseminar.

Så fredag d. 19. maj holdt Henrik og Jesper dommerseminar for 8 deltagere, heraf 2 danskere. Det er vigtigt at de europæiske turneringer holder en ensartet standard, og her har dommerseminarer en central rolle i at uddanne nye dommere og opbygge en tradition for at tale sammen om de situationer der opstår, hvor der kan være tvivl om den rigtige måde at agere på. Det var således herligt at kunne uddele certifkater til 7 nye dommere fra 5 forskellige nationale organisationer. Et særligt tillykke til Eskild og Sebastian E, som begge klarede testen med bravour.

referee-seminar-2023

En enkelt deltager dukkede aldrig op til dommerseminaret og heller ikke lørdag morgen til turneringen. Det er er altid lidt problematisk at håndtere afbud, da det kræver substitutspillere, og de hænger ikke på træerne. Vi havde heldigvis mulighed for at sætte Freddy ind i turneringen, hvilket så betød at der kun var en dommer til 52 spillere. Meget af tiden er det heldigvis ganske fredeligt at være dommer, men af og til er der noget at se til. I runde 3 var der pludselig 3 dommerkald om chombo på 2 minutter. Mens der i runde 4 var brug for 7 10.000 point-sticks til spillere der var gået fallit — og det var vel at mærke kun 3 spillere der tilsammen havde brug for de 70.000 minuspoint. Turneringen havde i alt 11 gange chombo, altså en situation hvor en spiller har fejlet så meget at den pågældende hånd ikke med rimelighed kan fortsætte, og spilleren indkasserer en straf på 20.000 point, som fratrækkes efter at pointscoren ved bordene er gjort op og efter pointbonussen (uma) for placeringen ved bordet er uddelt (15.000 for en førsteplads, 5.000 for en andenplads, og hhv -5000 og -15.000 til tredje- og fjerdepladsen).

DMRiichi-players1a

DMRiichi-players2

Gennem turneringen spillede Lukas Gerhold fra Østrig solidt og lagde runde for runde point til, så han fik opbygget et solidt forspring der også holdt hele vejen til målstregen på trods af en fjerdeplads i sidste runde. I modsætning til franske Olivier Cao, der med hjælp af sin dealer yakuman i form af Dai Sangen (Store Dragehånd), lagde sig solidt op i toppen af scoreboardet, men som havde mere svingende resultater i runderne, og til sidst måtte lade sig nøje en trist fjerdeplads, da ikke blot en, men hele to danskere fik kilet sig ind foran ham på podiet. Sebastian Lavallée havde en flot og solid turnering, og ligesom vinderen var det først i sidste runde at han fik negative point ind på kontoen. De flotte resulatater bragte Sebastian ikke blot en samlet andenplads i turneringen, men også den traditionelle vandrepokal og retten til at kalde sig Danmarksmester.  Isabel Bahiano Steenholm lå efter dag 1 på en sjetteplads, men havde en flot afslutning med en sejr over sin konkurrent Cao i 7. runde og endnu et vundet bord i 8. og sidste runde, som bragte hende op på podiet til en velfortjent tredjeplads.

DMiRiichi2022Podium

Dommeren takker af for denne gang med store lykønskninger til vinderne, stor tak til alle der hjalp med afviklingen af turneringen og til alle de tilrejsende spillere, der gjorde det til en både festlig, spændende og interessant turnering.