Regler
Mahjongregler
Der findes utallige varianter af mahjongregler. Vi vil prøve at give et overblik over de generelle regler for mahjong, og for de to regelsæt der spilles mest i Mahjong Danmark.
Spillets formål
Formålet med spillet er at samle brikker for at danne en vindende hånd. Spillere skiftes til at vælge en brik fra væggen og kassere en brik. Når en spiller får den brik, der giver en gyldig vindende hånd, vinder spilleren.
Brikker
Et komplet mahjong sæt indeholder 144 brik. Der er tre kulører: Bambus, Tegn og Cirkler. Hver kulør har brikkerne nummereret fra 1 til 9. Der er fire af hver brik. Der er også honnørbrikker: Drager og Vinde. Dragerne hedder Rød, Hvid og Grøn. Vindene er Øst, Syd, Vest og Nord. Der er fire af hver dragetype og fire af hver vind i mahjongsæt.
I mange regelsæt er der også 8 blomster brikker bestående af 4 sæsonbrikker og fire blomsterbrikker.
Spillets flow
Hver spiller tildeles en vind (Øst, Syd, Vest eller Nord), som afgør hvilken plads ved spillebordet de har. Spillerne starter med 13 brikker hver, undtagen Øst-spilleren, der starter med 14 brikker. Spillerne spiller derefter på skift mod uret om at vælge en brik fra muren og derefter kassere en brik fra hånden. Det er også muligt at tage en brik, der er kasseret af en anden spiller, under visse omstændigheder. I sådanne tilfælde bliver spilleren til højre for den krævende spiller den næste efter tur, så nogle spillere kan miste deres tur på en ”runde”.
Spillere skal altid have i alt 13 brikker i hånden og/eller erklæret, indtil en sejr er erklæret (en vindende hånd indeholder altid 14 brikker).
I spil, der består af flere hænder, bruges begrebet rundens vind. Spillet vil derefter bestå af en til fire runder, hver med en dominerende vind (startende med øst, derefter syd, efterfulgt af vest, og til slut nord). I en runde skifter spillerne vind efter hver hånd (med nogle undtagelser i nogle regelsæt), dvs. den spiller, der var Syd bliver øst, Vest bliver syd, Nord bliver vest og Øst bliver nord, indtil alle spillere har startet en hånd som Øst. Når runden er færdig, ændres den dominerende vind (fra øst til syd, syd til vest, og vest til nord), og en ny runde starter. Den dominerende vind vises med en markør på bordet, oftest ved den spiller der starter spillet som Øst.
Gøre krav på brikker
- En spiller kan gøre krav på en kasseret brik fra spilleren til venstre (dvs. Hvis spilleren har den næste tur) for at erklære en chow (et sæt bestående af tre efterfølgende brikker i samme kulør).
- En spiller kan gøre krav på en kasseret brik fra enhver anden spiller for at erklære en pong (tre ens brikker i samme kulør eller honnører) eller kong (fire ens brikker i samme kulør eller honnører).
- En spiller kan kræve en kasseret brik fra hvilken som helst af de andre spillere for at erklære en vindende hånd og gå mahjong.
Hvis flere spillere ønsker at gøre krav på den samme kassering, bruges følgende prioritering:
- Den vindende spiller
- Erklæring af Pong eller Kong
- Erklæring af Chow
Hvis to spillere af samme grund ønsker at gøre krav på en brik, så får den spiller, der er tættest på at være den næste, til gengæld brikken.
Bemærk, at det ikke altid er klogt at kræve kasserede brikker. For eksempel er sæt, der ikke er blevet erklæret, mere værd end et erklæret sæt, når spilleren vinder.
Vindende hænder
En vindende hånd består normalt af fire sæt og et par. Et sæt er tre ens (pong) i samme kulør, fire ens (kong) i samme kulør eller et sæt af tre efterfølgende brikker (chow) i samme kulør. En Chow kan kun laves i Bambus, Tegn eller Cirkler. Hvert regelsæt har også et antal specielle hænder, der giver mulighed for en sejr eller score bedre end normalt. Mange regelsæt har også yderligere krav til at vinde.
Scoring
Scoren for en hånd beregnes i to trin. Først giver sættene og parret minipoint. At kalde en gevinst (eller gå ud) giver normalt også minipoint. Antallet af point, og hvilke sæt og par, der giver minipoint, varierer med spillereglerne.
For det andet analyseres hånden for mønstre, der afhænger af spillereglerne. Fan (også kaldet funs eller han) tildeles for de forskellige mønstre (eller yakus). Hver fan fordobler minipunkterne én gang. Den resulterende score er håndscoren.
I nogle regelsæt er håndscoren irrelevant, og kun antallet af fan tælles.
Ved internationale konkurrencer som EM spilles med de officielle internationale mahjongregler, af danskere gerne forkortet OC (Official Chinese). Kært barn har mange navne, og regelsættet kendes også under forkortelserne CMCR (Chinese Mahjong Competition Rules) og OIR (Official International Rules), men den officielle betegnelse siden september 2006 er MCR (Mahjong Competition Rules).
Reglernes opståen og brug
I januar 1998 blev mahjong anerkendt som den 255. sportsgren i Kina, og i september samme år udkom de første officielle internationale regler til mahjong. Mahjongforskere fra hele Kina brugte to år på at debatere hvilke hænder der skulle være med og hvilke der ikke skulle. 440 hænder blev først reduceret til 200 og dernæst til de 81 hænder, reglerne i dag indeholder.
Reglerne har været benyttet til det første officielle VM der blev afholdt i Japan i 2002, og ved det første officielle EM der blev afviklet i 2005.
I Kina i 2005 blev World Mahjong Organization stiftet, og der blev udarbejdet en officiel engelsk oversættelse af reglerne, som udkom i september 2006, under titlen Mahjong Competition Rules. Bogen indeholder nogen steder uklare eller tvetydige formuleringer, og European Mahjong Association har derfor udarbejdet et sæt “Regulations”, og disse er indkorporeret i det danske regelhæfte.
Væsentlige forskelle fra Riichi
- Ingen Riichi-melding, dora eller røde femmere. Har dog otte blomster med, der ikke betyder så meget.
- Ingen furiten-regel.
- Selvtræk giver meget mere end feedning.
- Ingen døde brikker.
- Der spilles fire runder, men øst går videre hver gang. Der er ingen fordel/ulempe ved at være øst.
- Chi / Chow = for at færdiggøre et sæt af 3 efterfølgende brikker i samme kulør
- Pung = for at færdiggøre et sæt af 3 ens brikker i samme kulør
- Kong = for at færdiggøre et sæt af 3 ens brikker i samme kulør
- Hu = for at erklærer en vindende hånd
Riichi mahjong er den japanske variant af mahjong. De grundlæggende regler er de samme, men der er nogle væsentlige forskelle fra andre regelsæt.
Væsentlige forskelle fra MCR
- Riichi-melding, dora eller røde femmere. Har dog ikke otte blomster med.
- Furiten-regel.
- Selvtræk giver ikke meget mere end feedning.
- Døde brikker.
- Der spilles to runder, og øst bliver øst igen hvis øst vinder runden. Der er fordel/ulempe ved at være øst.
Begreber der anvendes når der laves et kald:
- Chii = for at færdiggøre et sæt af 3 efterfølgende brikker i samme kulør
- Pon = for at færdiggøre et sæt af 3 ens brikker i samme kulør
- Kan = for at færdiggøre et sæt af 3 ens brikker i samme kulør
- Ron = for at erklærer en vindende hånd på en anden spillers afspil
- Tsumo = for at erklærer en vindende hånd på en brik spilleren selv trak fra muren